Ontwerpschetsen
Hoekhuis
Ontwerp van de toparchitect Günther Odenwaeller uit Dortmund in romantische stijl. De hoeken laten zich gemakkelijk met de isorast elementen tot stand brengen. Voor de gebouwde woning zie afbeelding 18
“Denver” type
Met dit ontwerp was de Architect Günther Odenwaeller de winnaar bij de wedstrijd “Goed gemak hoeft niet duur te zijn”. Het huis werd speciaal voor jonge gezinnen ontworpen met twee kinderkamers.
Een huis met lage bouwkosten, waarbij elke hoek zinvol benut wordt. zie Afb. 61/Afb. 63/Afb. 66/Afb. 68/Afb. 74 voor type “Denver” gebouwen.
Isorast passiefhuis “Achthoek”
In 1995 kwam Manfred Bruer aan met een ideaal passiefhuis vormgeving:
- Compacte omhulling door de hoeken.
- Lichtdoorlatende woonkamer.
- Ideale balans van de passieve warmte van de zon: Grote beglazingen aan de zuidzijde, met kleine beglazingen aan de noord-, oost- en westzijde.
- Kostengunstig te verwezenlijken.Zie Afb. 110 en Afb. 116 voor een gebouw gebaseerd op het “achthoek” ontwerp.
Ideeën wedstrijd ‘het passieve huis’
233 architecten en architectuur studenten namen deel aan de isorast ontwerpwedstrijd. Meer dan 40 werken werden door de hoogachtige jury bekroond respectievelijk gekocht. In een eenmalige documentatie werden meer dan 100 plannen van alle winnende ontwerpen in het originele formaat 42 x 60, gedeeltelijk in kleur, afgedrukt en konden bij isorast verkregen worden. Zij omvatten alle plattegronden en aanzichten in de schaal 1:100, perspectieven, details en doorgaans ventilatie installatie tekeningen. Alle werken hanteren “het nieuwe bouwen met de zon”. Bij de ontwerpideeën werden de passieve zonnewarmte gestalte van woongebouwen in de toekomst wezenlijk meegenomen.
Kubus-passiefhuis
Prijswinnend ontwerp van twee jonge architecten Arne Fritzlar en Volkmar Weber. Buitengewone architectuur, compacte omhulling, elke hoek zinvol gebruikt. Ideaal voor het jonge gezin. Zeer kostengunstig. Voorbeeldmodel voor “Het nieuwe bouwen met de zon”.
Het ‘cilinder-passiefhuis’
Winnend ontwerp van Feng-Shui-Architecten Walter Binder uit Stuttgart. Exclusief en buitengewoonlijk villa architectuur, ideaal met te verwezenlijken met de isorast boogelementen. Een voorbeeld voor “Het nieuwe bouwen met de zon”.
Het ‘schuindak-passiefhuis’
Een design van M. Bruer, dat terecht als “Groot suuces” wordt bestempeld:
- Door het schuine dak opent het gehele bouw zich voor de zon.
- Ook de achterste hoeken van de woon- en slaapkamers hebben daglicht.
- Juiste spanningen tussen de compactheid van de zijwanden alsook de gelijkheid en de horizontaalheid van de longitudinale wanden.
Bij de afgebeelde woning zijn de longitudinale wanden met honing kleurig kanthout bekleed. Ook de raamkozijnen en dakoverstek/rand zijn uitgevoerd in een honing kleur. Er zijn uiteraard andere varianten denkbaar:
- Witte varianten (Düsseldorf huis): Raamkozijnen van witte kunststof, Zijwanden wit, kanthout wit gelakt.
- Grijze varianten (Hightec-huis): Raamkozijnen van aluminium. In plaats van kanthout nu 100-aluminium golfplaten, horizontaal gemonteerd
Het ‘zadeldak-passiefhuis’
M. Bruer had het ontwerp van Günther Odenwaeller aanvullend veranderd in een postmoderne stijl met een licht verander plattegrond.
Het ‘odenwaeller-passiefhuis’
Passiefhuis met vele liefdevolle, romantische details van de top architect Günther Odenwaeler. Hier toont men zijn voorliefde voor Italië en de Italiaanse vormen en kleurenstijl. Een zuiver passiefhuis, waarbij de vereisten (compacte omhulling, grote zuidelijke beglazing, centrale installatie) ideaal omgezet kunnen worden.