Bevestigingen

X-haken voor schilderijen en dergelijke

Bij X-haken wordt de nagel geleid en kan daarom niet afknikken in het pleisterwerk. Met een aan te hangen gewicht tot 4 kg voldoen de X-haken met een enkele nagel. Bij een aan te hangen gewicht tot 6 kg wordt aanbevolen om twee nagels te gebruiken en bij een aan te hangen gewicht tot 8 kg X-haken met drie nagels.

x-haak

Frame ankers

Lichtere wandplanken en wandkasten worden met constructie pluggen verankerd in de betonnen kern. Een anker van 8×120 kan met 0,5 kN op trek worden belast, een anker van 10×135 met 0,8 kN en een anker van 14×135 met 1,2 kN.

constructie pluggen ankers

Aangezet kanthout

Wandkasten, trap leuningen, enz. Het EPS wordt gedeeltelijk uitgespaard en daar komt een houten regel van 4×6 cm voor in de plaats. Op deze houten regel kan dan elke verdere bevestiging worden aangebracht. Voordeel: De schroeven buigen niet meer. Wanneer er pleisterwerk overheen komt, moet er ter plaatse van de houten lat eerst een gaasje worden opgenomen om scheurvorming tegen te gaan.

Sterke binnen bevestigingen

Zware bevestigingen binnen het huis zoals wastafels, hangclosets, zware kasten, enz., zal worden verankerd door de zogenaamde zware constructie pluggen. Wordt de deze plug niet alleen op trek maar ook op schuine trek en afschuiving belast, dan wordt het EPS om de plug heen weggesneden en wordt het aangevuld met montagecement. Zo dat dit het buigen van de schroef verhindert.

vastgezette houte regel
sterke bevestiging knikvrij

Vergelijking van bevestigingen in verscheidene wandmaterialen

Ook hier zijn er voordelen voor isorast: Terwijl de maximale trekkracht weerstand bij de gebruikelijke metselwerk stenen 5 kN is, heeft de betonkern van isorast een trekkracht weerstand van tot wel 100 kN:

tabel fischer schroef

Isorast isolatieplug

Voor binnen, maar ook voor de thermische brugvrije buiten bevestigingen, is de isorast isolatieplug ontwikkeld: een kurkentrekkerplug gemaakt van hoogwaardig plastic dat in de EPS wand wordt geschroefd. Bij het schroeven wordt er door zijn conische vorm het hardschuim verdicht en zorgt ervoor dat het vast zit. Deze plug is verkrijgbaar in 50 -, 90 – en 170 – mm lengte.

schref en trekwaarde

Isorast spiraalanker

Biedt zich altijd daar aan, waar het handvat van de buitenste rode plaat (tijdelijk) nodig is.

Zware bevestigingen buiten

Er is nu ondertussen een fabrikant van zware last ankers uit glasvezelversterkte polyesterhars voor alle isolatiediktes en belastingen. De isorast delaer kan deze bevestigingen leveren.

isorast spiraalanker
console anker
doosnede kelderwand

1. Waterhoudende grond

2. Afvoerleiding met vlies

3. Kiezelstenen 0-32

4. Beton – Bodemplaat

5. Dichtingslaag

6. Pleisterwerk

7. EPS, 30g/l

8. Verkleefde dekvloer folie

9. Butyl kleefband

10. Dekvloer

11. Dichtingsmateriaal

12. Verticale afdichting

13. Drainageplaat met vlies

14. Verdichte grond

15. Gewapend pleisterwerk

16. Dichtingstr.pleisterwerk

17. Kiezelstenen

Close Menu